MIKSI KODÁLY?
"Musiikkikasvatus aloitetaan yhdeksän kuukautta ennen lapsen syntymää. Jokaiselle ihmiselle tulee antaa mahdollisuus musiikin harrastamiseen.
Musiikki kuuluu kaikille!"
Zoltán Kodály (1882-1967) oli unkarilainen säveltäjä, musiikintutkija ja pedagogi. Kodály-menetelmää on menestyksellisesti käytetty yli 40 maassa niin musiikin varhaiskasvatuksen, kuorotoiminnan, kouluopetuksen kuin soitinpedagogiikan piirissä.
Kodály-säveltapailupedagogiikka koostuu ideoista, joita Kodály on koonnut useita eri lähteistä: kansanmusiikki yhdistettynä J. S. Curwenin solmisaatioon ja käsimerkkeihin, Jean Weberin vaihtuvan do:n periaatteeseen (relatiivisuus), E. J.Chevén rytminlukutavuihin ja tapaan merkintä sävelten funktioita-numeroilla ja E. Jaques-Dalcroozen musiikin mukaan liikkumisen periaatteisiin.
Nykyisin Kodály-metodin mukaista musiikinopetusta esiintyy Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Suomessa viulupedagogi Géza Szilvayn kehittämä "Colour Strings" -viulukoulu antaa erinomaisen mahdollisuuden tutustuttaa leikki-ikäinen lapsi musiikin ja viulunsoiton maailmaan.
Menetelmää on sovellettu myös muiden soitinten opetukseen (harmonikka, sello, piano) käyttöön.