MIKSI KODÁLY?

1/4

"Musiikkikasvatus aloitetaan yhdeksän kuukautta ennen lapsen syntymää. Jokaiselle ihmiselle tulee antaa mahdollisuus musiikin harrastamiseen.
Musiikki kuuluu kaikille!" 

Zoltán Kodály (1882-1967) oli unkarilainen säveltäjä, musiikintutkija ja pedagogi.  Kodály-menetelmää on menestyksellisesti käytetty yli 40 maassa niin musiikin varhaiskasvatuksen, kuorotoiminnan, kouluopetuksen kuin soitinpedagogiikan piirissä. 
 

Kodály-säveltapailupedagogiikka koostuu ideoista, joita Kodály on koonnut useita eri lähteistä: kansanmusiikki yhdistettynä  J. S. Curwenin solmisaatioon ja käsimerkkeihin, Jean Weberin vaihtuvan do:n periaatteeseen (relatiivisuus), E. J.Chevén rytminlukutavuihin ja tapaan merkintä sävelten funktioita-numeroilla ja E. Jaques-Dalcroozen musiikin mukaan liikkumisen periaatteisiin. 
 

Nykyisin Kodály-metodin mukaista musiikinopetusta esiintyy Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Suomessa viulupedagogi Géza Szilvayn kehittämä  "Colour Strings" -viulukoulu antaa erinomaisen mahdollisuuden tutustuttaa leikki-ikäinen lapsi musiikin ja viulunsoiton maailmaan. 
Menetelmää on sovellettu myös muiden soitinten opetukseen (harmonikka, sello, piano) käyttöön.

Copyright© 2019 by Kodály Musiikkikoulu      Osoite:  Viitaniementie 15a, 40720 Jyväskylä      puh. 0451356 158

  • w-facebook